Nieuws

Actieve conservatie van de William’s en Mary’s consoles in het Kasteel van Breda, vestiging van de Koninklijke Militaire Academie (KMA)

(10-2021 t/m 03-2022)

In samenwerking met van Lammeren restauratie & conservatie en Peters Houtrestauratie maakte Jitske van Groenland Kunstrestauraties deel uit van het team dat in 2021/2022 de 17de-eeuwse consoles van Willem III en Mary Koning van Engeland en Schotland behandelde. De 78 houten consoles gehangen op de galerij van de eerste verdieping van het kasteel Breda waren met name door vochtschade toe aan een actieve conservatie. Per console werd de behandeling aangepast op de staat waar deze in verkeerde. Afhankelijk van daarvan werden losgekomen delen terug bevestigd aan het metselwerk of aan de consoles zelf verlijmd en de polychromie lagen gestabiliseerd door fixatie. Verder werd het oppervlakte vuil van alle consoles verwijderd en tot slot barsten en scheuren opgevuld en ontbrekende delen van het houtsnijwerk die de leesbaarheid van de consoles aantasten aangevuld.

Oplevering 17de-eeuwse schilderijen uit het oude stadhuis van Harderwijk

(05-2018 t/m 05-2020)

 

In samenwerking met het SRAL en de gemeente Harderwijk is de unieke raadszaal met het goudleerbehang, rijk gesneden schoorsteen en plafond en plafondschildering weer in volle glorie hersteld. De elf schilderijen die behoren tot de collectie van het oude Stadhuis mochten hierbij niet achterblijven en werden door Jitske van Groenland Kunstrestauraties behandeld. Negen van de schilderijen verkregen een ‘actieve conservering’ waarbij de behandeling gericht was op het bewaren van de schilderijen in de tegenwoordige staat. Bij drie van de schilderijen was een restauratie noodzakelijk. Bij deze schilderijen zijn de vernis en oude restauraties verwijderd waarna ze met de huidige technieken in ere zijn hersteld. Het haarscherm met bloemstilleven is hierbij met behulp van Peters Houtrestauratie in juni zelfs terug gekeerd op diens oorspronkelijke plek in de haard van de raadzaal waarmee de restauratie van het Stadhuis werd voltooid.